Kortere dagen? Check je verlichting!

Kortere dagen, vroeger donker en dat betekent helaas meer verkeersongevallen. Daarom is goed werkende verlichting van cruciaal belang om zowel goed te zien als goed gezien te worden. 

Goede autoverlichting is essentieel 

Op donkere dagen is een goed zicht op de weg uiterst belangrijk. Zo merk je tijdig andere (zwakke) weggebruikers of dieren op en zie je sneller de weg, verkeersborden en andere mogelijke obstakels. Maar goede autoverlichting zorgt niet enkel voor de veiligheid van anderen. Ook voor jezelf is dit van niet te onderschatten belang. Zo zorgen goed werkende koplampen ervoor dat je tijdig wordt opgemerkt door tegenliggers en zorgen je remlichten, achterlichten en richtingsaanwijzers voor duidelijke communicatie naar andere weggebruikers toe. 

Welke verlichting moet worden gecheckt? 

  • Koplampen: Tijdens een check van de koplampen controleren we of zowel de dimlichten als grootlichten werken en correct zijn afgesteld. Slecht functionerende koplampen kunnen immers het zicht aanzienlijk verminderen en maken het moeilijker om andere weggebruikers of obstakels tijdig te zien. Daarnaast zijn slecht afgestelde koplampen zeer gevaarlijk en kunnen ze verblinding bij tegenliggers veroorzaken. 
  • Achterlichten: Achterlichten zijn cruciaal om je achterliggers te verwittigen dat je wagen afremt of in het donker stilstaat. Naast een controle of deze goed werken, is het ook belangrijk dat ze steeds in propere staat verkeren en niet zijn bedekt met vuil of modder.
  • Remlichten: De remlichten zijn uiterst belangrijk om het achterliggend verkeer te laten weten dat je remt. Bij een check hiervan gaan we na of ze helder oplichten en controleren we ook het derde remlicht, dat hoger op de achterruit is geplaatst. 
  • Richtingsaanwijzers: Je medeweggebruikers laten weten welke richting je uitgaat, kan enkel moet goed functionerende richtingsaanwijzers. Naast een controle of ze correct werken, is het ook belangrijk om te checken of ze snel genoeg knipperen. Een knipperlicht dat bijvoorbeeld sneller knippert dan normaal kan wijzen op een defecte lamp. 
  • Mislichten: De herfst en winter kunnen mistige omstandigheden met zich meebrengen en zo je zicht ernstig beperken. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het daarom aangewezen om op regelmatige tijdstippen de mislichten, zowel voor- als achteraan, te controleren. Zo ben je bij dichte mist beter zichtbaar voor andere weggebruikers en heb je zelf een beter zicht op de weg. 

Bereid jezelf voor op de donkere dagen en ga veilig de weg op dankzij een check van je autoverlichting. 

Laat tijdig je verlichting checken. 

Maak een afspraak en we nemen spoedig contact met jou op. 

Share post: